Creating filtered version of banner image.

Press

USA Popcrackle.com

Our new Gravity Noir CD "Handmade" was delivered to music critic Gregory Short from popcrackle.com in the USA. He posted an unboxing video with allready some rave pre-review. Our music and the digipack sleeve design was already well received (Thanks to our mate Andrew Williams for his artwork!). Soon he'll be posting a full review, looking forward to that! Thanks mr. Short! Happy New Year! Let's make 2017 inspirational.

 

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw

Het Laatste Nieuws

PATRICK KNIGHT (51) SCHRIJFT NUMMER OVER DEMENTERENDE MOEDER

"Meest persoonlijke lied ooit"

Singer-songwriter Patrick Knight met zijn mama en papa. - LaenenSinger-songwriter Patrick Knight met zijn mama en papa. - Laenen

Singer-songwriter Patrick Knight (51) heeft een lied geschreven over zijn dementerende moeder. Met 'Another Dimension (Dementia)' hoopt hij aandacht te vragen voor dementie en geld in te zamelen voor de Alzheimer Liga. "Het is confronterend om de bloedband met je moeder te zien afbrokkelen."

Een beeld uit de videoclip. Patrick Knight komt op bezoek bij zijn moeder in Niel, maar zij ziet hem als jonge jongen. Op de achtergrond zingt hij zijn lied. - RVEen beeld uit de videoclip. Patrick Knight komt op bezoek bij zijn moeder in Niel, maar zij ziet hem als jonge jongen. Op de achtergrond zingt hij zijn lied. - RV

Het meest persoonlijke lied dat hij ooit heeft geschreven. Zo omschrijft Patrick Knight de jongste single van zijn band Gravity Noir. Voor de tekst van 'Another Dimension (Dementia)' heeft hij inspiratie geput uit zijn ervaringen met zijn eigen dementerende moeder, Simonne Tisson (86). "Mother, can you hear me?" vraagt de zanger zich in het nummer af. "Mother, are you near me?" Herkenbare vragen voor iedereen die in zijn omgeving ooit met dementie is geconfronteerd geweest.

"Ruim vijf jaar geleden begonnen bij mijn moeder de eerste symptomen de kop op te steken", vertelt Patrick. "Ze vergat veel en zei soms tien, vijftien keer per dag hetzelfde. Dan weet je dat er iets aan de hand is. Dementie zit bovendien in onze familie, soms in extreme vormen. Mijn tante Maria, de oudste zus van mijn moeder, herkende op den duur niemand meer. Gelukkig vordert de ziekte bij mijn moeder traag. Zij herkent voorlopig nog wel iedereen."

De laatste jaren zijn zwaar geweest voor Patrick. "Ik heb geprobeerd zo lang mogelijk voor mijn ouders te blijven zorgen. Ze hebben nog vijf jaar bij mij ingewoond. Maar het is heel moeilijk om de bloedband met je moeder te zien afbrokkelen. Je kan geen echte gesprekken meer voeren. Zij zegt iets, en jij probeert er woorden uit te halen en hoopt dat je begrijpt wat ze wil zeggen. Maar dat lukt vaker niet dan wel. Het is heel moeilijk om daarmee om te gaan."

Bij de single hoort een aangrijpende videoclip, waarin Patricks moeder de hoofdrol speelt. De clip werd opgenomen in Patricks woonplaats Hoboken en in rust -en verzorgingstehuis Maria Boodschap in Niel, waar zijn ouders verblijven. "In de clip kom ik op bezoek bij mijn moeder, maar ze ziet afwisselend een jonge en een oude versie van mij voor haar zitten. Ze heeft geen besef van plaats en tijd", legt de zanger uit.

"Ik merk intussen dat de eerste tekenen van dementie ook bij mij al aanwezig zijn. Ik heb bijvoorbeeld alle moeite van de wereld om mijn eigen teksten te leren. Voor we de videoclip opnamen, heb ik dagen moeten blokken om de lyrics te kunnen onthouden. Nochtans is de tekst doodsimpel (lacht). Ik heb mezelf dit jaar laten onderzoeken en de resultaten waren geruststellend. Maar optreden kan ik niet meer."

Alzheimer

"Ik hoop dat de single de problemen van dementie onder de aandacht kan brengen", vervolgt Patrick. "Ik wil ook mijn steentje bijdragen om extra fondsen in te zamelen voor de Alzheimer Liga Vlaanderen. Zo krijgt iedereen die een donatie doet voor de Alzheimer Liga, hoe klein ook, de single digitaal toegestuurd. Uit alle donerenden worden later tien winnaars geloot die de full-cd 'Handmade' ontvangen. Per verkochte cd gaat er nog eens 1 euro naar de Alzheimer Liga."

De full-cd 'Handmade' is te bestellen via www.gravitynoir.com

Gazet Van Antwerpen

Zo Veel Meer Hoboken

Op 11 augustus werd in het woonzorgcentrum Maria Boodschap te Niel een opmerkelijk project voorgesteld: Dementia, een muziekclip van Gravity Noir. Het was Herman Goossens, algemeen directeur van de instelling die de aanwezigen welkom heette. Hij benadrukte dat het woonzorgcentrum zeer graag medewerking verleent aan projecten met een hart. Dit project was vooral bijzonder omdat enkele bewoners - de ouders van de initiatiefnemer - een hoofdrol hebben in het filmpje.

 

 

Herman Goossens

Het nummer van Gravity Noir gaat over de problematiek van dementie. Het gaat niet enkel over de zieke maar ook over zijn omgeving. Bedoeling is hiermee financiële middelen te vinden voor de Alzheimerliga.

"Vergeet dementie, onthoud de mens"

 

François De Vleeschouwer


Hiermee gaf François De Vleeschouwer, voorzitter van de Alzheimerliga Vlaanderen vzw de kerngedachte weer van dit bijzonder mooie project dat op gang werd getrokken door Patrick Knight en door een team van vrijwilligers werd uitgevoerd.
Mensen die aan dementie lijden worden al te vaak getaxeerd op die (laatste) fase van hun leven, terwijl de rest vergeten wordt. Nochtans is die mens nog altijd dezelfde persoon met dezelfde geschiedenis. Deze is moeder, vader, zoon, dochter, broer of zus van iemand....

De Alzheimer Liga Vlaanderen vzw ijvert voor een Vlaanderen waar mensen bewust omgaan met dementie en gepaste zorg genieten; waar geen plaats is voor taboes en waar personen met dementie een rechtmatig kwaliteitsvol leven leiden.

De Liga is het aanspreekpunt voor personen met dementie, mantelzorgers, familieleden en –groepen. De Liga is een alom erkende gesprekspartner van relevante organisaties -waaronder het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, het Familieplatform Geestelijke Gezondheid vzw, Vlaams Patiëntenplatform vzw en diverse overheden, en geniet structurele overheidssteun voor de belangrijke bijdrage die ze levert. Jaarlijks heeft de Liga nood aan een budget van 400.000 euro. Nauwelijks 3% hiervan komt van de overheid.
Voor de Liga staan respect voor de mens met dementie, betrokkenheid met en steun aan de mantelzorger voorop. De eigen ervaring en kennis dient als uitgangspunt om elkaar te ondersteunen en om de levenskwaliteit te bevorderen.

 

Alle financiële steun is dus welkom.

 

Patrick Knight

En zo kwam op een mooie dag zanger, tekstschrijver en performer Patrick Knight met het idee een liedje te schrijven over de problematiek van dementie en daarmee fondsen te werven voor de Liga. Want Patrick wéét waar het over gaat. Zijn moeder en de familie langs haar zijde zijn getroffen door deze vreselijke ziekte.

Met het initiatief “maak een donatie en ontvang een gratis download” hoopt hij dat de Alzheimer Liga Vlaanderen en Alzheimer’s Society UK zoveel mogelijk giften zal ontvangen.

 

Patrick heeft het geluk omringd te zijn door artistiek gelijkgestemde vrienden die er niet op uit zijn er financieel beter van te worden, maar vooral het geluk vinden in het delen van hun passie voor hun hobby. Zo maakt en creëert Andrew Williams de basis voor bijna alle hoesontwerpen voor Gravity Noir en heeft Javier Rodriguez Iglesias remixen gemaakt van de nieuwe Gravity Noir nummers. 

En zo werkte Patrick voor Dementia samen met “Het GenOOtschap - Hoboken Explorers” en de “Gidsenwerking Fort 8” om de videoclip te maken voor Gravity Noir. Vooral Peter De Vos, cameraman en Simon Clarys, licht en geluidstechnicus hebben zich met volle overgave ingezet op het videoproject. Andere clips zullen zeker nog volgen.

Patrick's ouders verblijven nu allebei in het WZC Maria Boodschap, maar zijn afkomstig uit Hoboken. Vanzelfsprekend werd dan ook Hobokens districtsvoorzitter Kathelijne Toen gevraagd een afsluitend woordje te zeggen. Op jonge leeftijd werd zij geconfronteerd met de dementie van haar grootmoeder. "Petteke" verbleef vele jaren in de gespecialiseerde afdeling in de Regenboog in Zwijndrecht.  Het was zeer bevreemdend, pijnlijk, om niet meer herkend te worden door haar eigen grootmoeder of te merken dat Petteke voortdurend praatte over tanteke, haar overleden zus.  Petteke werd in de Regenboog met de beste zorgen, liefde en warmte omringd en haar echtgenoot maakte zelfs de bewuste keuze om bij haar te wonen in blok B, de afdeling waar uitsluitend mensen met dementie verbleven.

 

 

Kathelijne Toen

De Alzheimer Liga verdient alle financiële ondersteuning. Enkel met ieders inzet immers kan dementie draagbaar gemaakt worden.

Ook in Hoboken wordt volop ingezet op projecten die te maken hebben met dementie. Zo keurde het districtscollege enkele weken geleden een toelage goed aan Woonzorgcentrum Lichtenberg voor de installatie van een interactief schilderij. Met dit schilderij wil men residenten met geheugenstoornissen of een dementieproblematiek laten terugblikken in hun eigen geschiedenis.


Tot slot had de Hobokense districtsvoorzitter voor de makers van de clip niets dan lof. De clip heeft een duidelijke Made in Hoboken- stempel: Sorghvliedt, Gravenhof, Fort 8 enz. 

 

 

 

 

vlnr: Herman Goossens - Patrick Knight - Kathelijne Toen - François De Vleeschouwer - Peter De Vos


tekst en foto's : Vera Caremans

Join our Gravity Noir fanclub

New album OUT NOW!

Gravity Noir's "Liberation"

 

After a succesful comeback in 2016 with their album "Handmade", Gravity Noir's new exciting album "Liberation" is out now to order. Including the hit singles "Into a new world", "Avalon L.A.", "Much too soon to say goodbye", "Open your mind" and "Mystery Knight (2017 Liberation Version)"!

 

 

Buy now!

Gravity Noir, Handmade - Album sampler

Connect

Follow us on Spotify

Our latest single

Gravity Noir Jukebox

LIBERATION, THE NEW ALBUM